Πλήθη πιστών στην Αγιάσο Λέσβου για την Παναγία «Αγία Σιών»

with No Comments
Agia Sion_LesvosΜε μεγάλες τιμές εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, σε χώρες με συμπαγή παρουσία Ελλήνων Ορθοδόξων.

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο λαός το Δεκαπενταύγουστο, καθώς η Παρθένος Μαρία θεωρείται το ιερότερο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού στην Ελλάδα, μιας και κάθε νομός ή μικρή επαρχία έχει τη δική της θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και τα παραδοσιακά προϊόντα της κάθε περιοχής, τα πανηγύρια ποικίλουν ως προς τον πλούτο και το είδος των εκδηλώσεων.

Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια οι πιστοί γονατίζουν μπροστά στο ιερό κειμήλιο, σκύβουν με ευλάβεια και φιλούν την Παναγια, την Μητέρα Του και μητέρα όλων, ακουμπούν το μέτωπο τους πάνω στην εικόνα. Σεβασμός, πόνος, αγωνία και ελπίδα. Συναισθήματα που διαγράφονται στα πρόσωπα των πιστών και που όλα γίνονται ένα, μια ισχυρή πίστη στην αγάπη της Παναγίας που μεσιτεύει πάντοτε στον Υιό της για τον λαό του Θεού.

Η «Αγία Σιών» στην Αγιάσο της Λέσβου

Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Με επίκεντρο της ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα. Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 27 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν.

Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ’ τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού. Στην Αγιάσο τον Δεκαπενταύγουστο συναντά κανείς όλα αυτά που συνθέτουν την εικόνα ενός τυπικού νησιώτικου πανηγυριού, πλανόδιους πωλητές, μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και λαϊκές ορχήστρες, ενώ τα σκωπτικά πειράγματα δίνουν και παίρνουν, συντηρώντας μια παράδοση αιώνων.

Άρχισε η άνοδος προς την Αγιάσο

Χιλιάδες πιστών από κάθε γωνία της Λέσβου, ντόπιοι και επισκέπτες ανηφορίζουν εδώ και μερικές ημέρες στην Παναγία της Αγιάσου Λέσβου προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης. Σήμερα ωστόσο αναμένεται να κορυφωθεί η άνοδος των πιστών από τις 18:00 και μετά.

Πηγή: lesvospost.com

 

Leave a Reply