Η παράσταση “Αρχαίο Πάθος” “Ancient Pathos” στο Τόπος Αλλού

with No Comments

Από 30 Απριλίου στο Τόπος Αλλού

newpathos5Η παράσταση ξεκινάει από την θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα . Οι ικεσίες τόσο της Κλυταιμνήστρας  όσο και της μικρής Ιφιγένειας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η θυσία γίνεται και ο στρατός των Ελλήνων αναχωρεί για την Τροία. (ΕΥΡΙΠΙΔΗ: Ιφιγένεια εν Αυλίδι)

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

newpathos3Mετά την καταστροφή της Τροίας το νικηφόρο μαντάτο της πτώσης πέρασε με φωτιές από βουνό σε βουνό και έφτασε στις Μυκήνες όπου το πληροφορείται η Κλυταιμνήστρα.  Ο χρόνος των δέκα χρόνων που πέρασε δεν απάλυνε τον πόνο από την θυσία  της Ιφιγένειας και όταν ο Αγαμέμνων φτάνει, τον σκοτώνει μαζί με την Κασσάνδρα, την κόρη του Πρίαμου και μάντισσα, που μαντεύει το φονικό. (ΑΙΣΧΥΛΟΥ: Αγαμέμνων)
Η αμέσως επόμενη σκηνή μας μεταφέρει στον τάφο του Αγαμέμνονα, όπου η Ηλέκτρα θρηνεί το χαμό του πατέρα της. Εκεί φτάνει η αδελφή της Χρυσόθεμις-που υπακούει στην Κλυταιμνήστρα και στον Αίγισθο πειθήνια, σ΄ αντίθεση με την Ηλέκτρα που επαναστατεί.
Η αφήγηση εισάγει στην σκηνή και μας πληροφορεί, για την Κλυταιμνήστρα που έρχεται και αυτή στον τάφο για να αποδώσει τιμές. Η Ηλέκτρα συγκρούεται μαζί της. Η Σοφόκλεια σκηνή είναι άγρια και γνωστή για την δύναμη της. Όταν η Κλυταιμνήστρα αποχωρεί  έρχεται στη σκηνή ο Ορέστης και βλέπουμε την σπαρακτική σκηνή της αναγνώρισης Ηλέκτρας Ορέστη (ΣΟΦΟΚΛΗ: Ηλέκτρα)
Ο Ορέστης για να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του  γίνεται μητροκτόνος. Η ύβρις του ξεσηκώνει τις Ερινύες –παλιές μητριαρχικές θεότητες- που τον στοιχειώνουνε (ΕΥΡΙΠΙΔΗ: Ορέστης). Τον καταδιώκουν μέχρι που ο Ορέστης καταφεύγει στο ναό της Αθηνάς στην Αθήνα.
Στο δικαστήριο του Αρείου πάγου οι ψήφοι που τον αθωώνουν και εκείνοι που τον καταδικάζουν ισοψηφούν οπότε η Αθηνά ρίχνει την ψήφο της υπέρ του Ορέστη και τον σώζει. (ΑΙΣΧΥΛΟΥ: Ευμενίδες).
Η παράσταση τελειώνει και η Αριστοτελική λύτρωση επιτελείται τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τους θεατές. Οι Ερινύες δικαιώνονται μια που η Αθηνά τους επιφυλάσσει περίοπτη θέση στους νέους θεσμούς.

Διάρκεια 60

Η παράσταση, παίζεται Ελληνικά και Αγγλικά κατα προτίμηση των καθηγητών για Λύκεια η Γυμνάσια, Φροντιστήρια Ξεν.γλωσσών και κολλέγια, Για μικρά η μεγάλα group μαθητών (και όχι μόνο) πάνω από 20 άτομα
Τηλέφωνο: (0030).210.8656004.

 

Leave a Reply