Ικαρία, η γη του πράσινου και του απέραντου γαλάζιου!

with No Comments

IkariaΠρωτεύουσα του νησιού είναι ο Άγιος Κήρυκος στη νοτιοανατολική πλευρά του, με τον Εύδηλο στη βόρεια πλευρά να είναι ο δεύτερος αναπτυσσόμενος πόλος του νησιού. Η τοπογραφία του νησιού, ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του, παρουσιάζει μορφολογικές αντιθέσεις. Καταπράσινες πλαγιές καλυμμένες από βλάστηση, κουμαριές, πρίνους και πευκοδάση, γκρίζοι, γυμνοί, απόκρημνοι βράχοι και φανταστικές παραλίες συνθέτουν τη δομή του.

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Που να πάτε:
Τα απίστευτης ομορφιάς φυσικά τοπία της, προσφέρονται για περιπατητικές διαδρομές. Ξεκινήστε από το φαράγγι του Χάλαρη με το ποτάμι του. Η διαδρομή με τους παλιούς νερόμυλους θα σας συναρπάσει. Στο Χρυσόστομο θα θαυμάσετε τα παλιά γεφύρια. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το δάσος Ράντη. Με τις αιωνόβιες αριές του, αποτελεί φυσικό μνημείο, το αρχαιότερο στα Βαλκάνια, αναγνωρισμένο από το πρόγραμμα NATURA 2000.

Καταρράκτης Χάλαρη

Ένα ιδιαίτερο «φυσικό» μνημείο του νησιού είναι οι μονόλιθοι στην περιοχή «Προπεζουλωτή». Εικάζεται ότι πρόκειται για λατρευτικά σύμβολα προϊστορικών ανθρώπων που κατοικούσαν στην περιοχή. Οι στήλες, ύψους 1,5 μέτρων, είναι στημένες στην αρχική τους θέση ή πεσμένες στο έδαφος, τοποθετημένες σε ομάδες σε ευθεία σειρά.

Παραλία Σεϋχέλλες

Τι να δείτε:
Ξεκινήστε την  αρχαιολογική σας περιήγηση  από το Ταυροπόλιον (Νας), στις όχθες του ποταμού Χάλαρη, και το φημισμένο ιερό της θεάς Άρτεμις. Εκεί  θα θαυμάσετε ένα τμήμα από το δάπεδο και τα θεμέλιά του. Στο ίδιο σημείο υπήρχε και αρχαίο λιμάνι, όπου σήμερα σώζεται η προκυμαία του.  Στην περιοχή του Κάμπου βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, η Οινόη. Την περιέκλειε ένα τείχος, απομεινάρια του οποίου υπάρχουν ακόμα και σήμερα μαζί με ένα ερειπωμένο οίκημα Βυζαντινής περιόδου.

Στη συνέχεια θα βρεθείτε στο Φανάρι, στην αρχαία πόλη Δράκανο, την πατρίδα του Διόνυσου. Εκεί, ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου κάστρου, θαυμάστε τον Πύργο του Δράκανου. Αποτελεί κυκλικό οικοδόμημα Αλεξανδρινής εποχής, του 4ου αι. π.Χ., έχει ύψος 10 μέτρα και αποτελούσε ένα απ’ τα παρατηρητήρια του νησιού.  Μετά από ανασκαφή που έγινε την πρώτη 10ετια του 21ου αιώνα είναι ο μοναδικός οργανωμένος επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος που λειτουργεί τους περισσότερους μήνες του έτους.

Κοντά στο χωριό Κοσοίκια, θα δείτε το Κάστρο του Κοσκινά του 10ου αιώνα όπου «κρύβεται» η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά.  Στο λόφο της Αγίας Ειρήνης θα δείτε ερείπια ρωμαϊκού ωδείου. Τα σπουδαία ευρήματα που βρέθηκαν εκεί φιλοξενούνται στα αρχαιολογικά μουσεία του Κάμπου και Άγιου Κηρύκου.

Πύργος του Δράκανου

Αξιόλογα ευρήματα θα θαυμάσετε στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο, που στεγάζεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο παλιό γυμνάσιο της Ικαρίας, στο λαογραφικό μουσείο του Αγίου Κηρύκου, αλλά και στην αρχαιολογική συλλογή του Κάμπου, ενώ στα Λαογραφικά Μουσεία Βρακάδων, Περδικίου και Πολυκάρπου θα ενημερωθείτε για την πολιτιστική παράδοση και την τέχνη του νησιού.

Λαογραφικό μουσείο

Τι να φάτε:
Αν όλες αυτές οι βόλτες σας άνοιξαν την όρεξη … ανακαλύψτε το μοναδικό κόσμο γεύσεων της Ικαρίας. Η Ικαρία είναι οι άνθρωποί της. Φιλόξενοι και γελαστοί αγκαλιάζουν τον επισκέπτη και τον μυούν στο δικό τους ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Το τραπέζι στρώνεται με παραδοσιακές νοστιμιές. Το καλοψημένο κατσικάκι και το φρέσκο τυρί απογειώνουν τις γεύσεις. Τα ποτήρια γεμίζουν με το αρωματικό Καριώτικο κρασί και το κέφι ανάβει!

Τυρί Καθούρα

Χάρη σε αυτή τη διατροφή, αλλά κυρίως με το Ικαριώτικο νερό που είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, αλλά και στο χαλαρό τρόπο ζωής, οι Ικαριώτες κατέχουν μία από τις  πρώτες θέσεις μακροζωίας, ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης! Μαζί με τη Σαρδηνία και την Οκινάβα της Ιαπωνίας ανήκει στις «μπλε περιοχές» με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπερήλικων στον κόσμο.

Ένας προορισμός, γεμάτος εκπλήξεις όλες τις εποχές του χρόνου…

Αυτή είναι η Ικαρία.
Ένας μύθος στο Αιγαίο!

Leave a Reply