Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016

with No Comments

   troades-2Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει τις
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
«Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα»

23 & 25 Σεπτεμβρίου 2016

Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συμμετέχει στη δράση του ΥΠ.ΠΟ.Α. με τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη «Αττίλας 74» και «Τρωάδες» και με την παράσταση-οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη και σε σκηνοθεσία της Λουίζας Κωστούλα.

Είσοδος ελεύθερη

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules


Το πρόγραμμα

Κινηματογράφος
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

attilas

  • Προβολή της ταινίας «Αττίλας 74» του Μιχάλη Κακογιάννη

    Ώρα προβολής: 19:00

    Ένα εμβληματικό πολιτικό ντοκιμαντέρ γυρισμένο στην Κύπρο το 1975. Ένα πικρό και σκληρό οδοιπορικό στον τόπο της τραγωδίας από τον Μιχάλη Κακογιάννη.
    Ό, τι αποτύπωσε ο φακός και κατέγραψε το μαγνητόφωνό του, σκηνές τρόμου και απελπισίας, συνεντεύξεις πολιτικών-με κεντρικό πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο- όσο και αφηγήσεις απλών ανθρώπων, συνθέτουν το σπαρακτικό ντοκουμέντο ενός παγκόσμιου δράματος
    Η ταινία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στη Φλωρεντία.

    Διάρκεια: 101

    troades

  • Προβολή της ταινίας «Τρωάδες» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη

    Ώρα προβολής: 21:00

    Η  ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ένα διεθνές καστ ηθοποιών, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, γυρίστηκε το 1971 και τιμήθηκε με το Βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Ειρήνης.
    Στο γυμνό και σκληρό τοπίο της κατεστραμμένης Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η τραγική βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία καθώς οι νικητές σκοτώνουν το νεαρό σε ηλικία γιο της. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα δεινά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.
    Μια ταινία-σταθμός που εξερευνά τα σύνορα της ανθρώπινης αντοχής και μια βαθιά αυτοκριτική μέσα από τον ποιητικό λόγο του Ευριπίδη.

    Ηθοποιοί: Κάθριν Χέπμπορν, Βανέσα Ρεντγκρέηβ, Ζενεβιέβ Μπιζόλντ, Ειρήνη Παπά, Μπράιαν Μπλεστ, Πάτρικ Μαγκί

    Κουστούμια: Νικόλας Γεωργιάδης.

    Διάρκεια: 109

Θέατρο

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
marm-troades

  • Μαρμαρωμένες Τρωάδες
    Ώρα έναρξης: 21:00

    Οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση
    βασισμένη στις Τρωάδες του Ευριπίδη
    σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη

    Σκηνοθεσία-μουσική: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
    Eκάβη η Αγλαΐα Παππά

    Μία ιδιαίτερη παράσταση-ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.

    Η παράσταση “Μαρμαρωμένες Τρωάδες”, τίτλος συμβολικός που μεταφέρει όλο το διαχρονικό βάρος των δεινών και της φρίκης του πολέμου πρωτοπαρουσιάστηκε και ενθουσίασε το κοινό στην Αίθουσα αετωμάτων του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (20/4/2016), στο πλαίσιο των παράλληλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη μορφή αφήγησης. Η μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη με την αμεσότητα και τη μουσικότητα που διαθέτει αποτέλεσε μία ισχυρή βάση γι’ αυτό το εγχείρημα. O λόγος, η μουσική, η εικόνα, ο ήχος, οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή.

    Σύνθεση και υλοποίηση στηρίζονται σε ειδικό ηχητικό σχεδιασμό και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λήψεις ειδικά επεξεργασμένες από φυσικά τοπία, εικόνες ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φαντασιακό που εντείνουν την αίσθηση της απώλειας του χρόνου και της μνήμης των γυναικών που οδηγούνται στο δρόμο της σκλαβιάς.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
    Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
    Οπτικός Σχεδιασμός: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
    Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος (Studio19)
    Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντής, Λουΐζα Κωστούλα, Βασίλης Κουντούρης
    Κοστούμια: Λἰλιαν Ξυδιά
    Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη

    Ηθοποιοί: Αγλαΐα Παππά, Παναγιώτης Γαρμπής, Λουΐζα Κωστούλα

    Διάκεια: 60’

 

 

Leave a Reply