«Μνηστηροφονία» | Ομήρου Οδύσσεια |ΡΑΨΩΔΙΑ Χ | σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη 30 Νοεμβρίου 2016 τελευταία παράσταση

with No Comments

mnistirofoniaΘΕΑΤΡΟ
«Μνηστηροφονία»
Ομήρου Οδύσσεια
ΡΑΨΩΔΙΑ Χ

σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη

30 Νοεμβρίου 2016
στο Υπόγειο -2
 

Με υπέρτιτλους
(ελληνικά και αγγλικά)
 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη
Ώρα 21:30

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.

Μόνος επί σκηνής, με μια μεταλλική αυτοσχέδια φόρμιγγα ( έγχορδο αρχαιοελληνικό όργανο) ερμηνεύει στο αρχαίο πρωτότυπο κείμενο σε προσωδία την Ραψωδία Χ από την Οδύσσεια του Ομήρου, τη φονικότερη του έπους, όπως μαρτυρά και ο Αλεξανδρινός τίτλος της.
«Το φονικό φτάνει κάποτε στο όριο της ανελέητης σκληρότητας και στιγματίζει το σώμα του Οδυσσέα με αίμα και λύθρο μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Εδώ περνάμε στην καινούργια εποχή, μια αντίληψη ανθρωποδικίας πιο προχωρημένη, οι θεοί περνούν πίσω από το πεδίο εγρήγορσης, ο άνθρωπος αναλαμβάνει μόνος του», γράφει ο Δ.Ν.Μαρωνίτης.

Η ομάδα “Μέθ΄οδος” ερευνά μέσα από τη Μετρική τη δόνηση-κραδασμό του γραπτού κειμένου και  τη μετάβασή του σε προσωδία, δημιουργώντας  φωνητικά και ορχηστικά σχήματα, ερμηνεύοντας στο πρωτότυπο αρχαίο έμμετρο κείμενο σε προσωδία.

Στόχος δεν είναι η αναβίωση-ιστορικοποίηση του ποιητικού λόγου,  αλλά η έκφρασή του σε Όραμα/Ακρόαμα. Ο ηθοποιός και η ερμηνεία του γίνονται ένα κινούμενο ιδεόγραμμα και ο Λόγος παραμένει ένας ζωντανός ηλεκτρισμένος οργανισμός πλήρης και αυτεξούσιος.

Συντελεστές

Ερμηνεία/Σκηνοθεσία: Γιώργος Παντελεάκης
Κείμενο υποτιτλισμού- μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Φωτογραφία: Έλενα Τσόκα
Παραγωγή: Independent Greek Cinema Productions, www.igc.gr
Οργάνωση Παραγωγής:΄Ελενα Τσόκα

Leave a Reply