Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών: «Ο Νικόλαος Μάντζαρος και οι µαθητές του»

with No Comments

filarmoniaΚυριακή, 20 Νοεµβρίου 2016, ώρα 20.30
Χώρος Τέχνης και Πολιτισµού «Άρτεµις» (Πυθαγόρα 8, Άλιµος)
Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκινά τη διαδροµή της µε ένα αφιέρωµα στον γενάρχη της Νεοελληνικής Έντεχνης Μουσικής, τον Κερκυραίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, µε τίτλο «Ο Νικόλαος Μάντζαρος και οι µαθητές του».

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Στην πρώτη της συναυλία, που θα δοθεί στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισµού «Άρτεµις» (Πυθαγόρα 8, Άλιµος), θα ερµηνευτούν έργα του Μάντζαρου και δύο µαθητών του, επίσης Επτανησίων συνθετών: του Κερκυραίου ∆οµένικου Παδοβά (ή Παδοβάνη) και του Ιθακησίου ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει µία καντάτα, ένα ντουέτο και τέσσερις άριες του Μάντζαρου, έργα της περιόδου λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εκτελεστεί στην Αθήνα. Στο δεύτερο µέρος περιλαµβάνεται η εισαγωγή από την Όπερα ∆ίρκη του ∆οµένικου Παδοβά, ενός πολύ σηµαντικού συνθέτη που ελάχιστα γνωστός είναι σήµερα εκτός του κύκλου των ειδικών. Τέλος, θα ακουστεί και πρώτο νεοελληνικό έργο στην κατηγορία της προγραµµατικής
µουσικής και του συµφωνικού ποιήµατος, το έργο Ο Σιντ, του ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Πρόκειται για το ξεκίνηµα µιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας µε στόχο την εκτέλεση και ηχογράφηση σηµαντικών έργων κληρονοµιάς της Έντεχνης Νεοελληνικής Μουσικής και δίνει την ευκαιρία στους φίλους της έντεχνης µουσικής να γνωρίσουν µια σειρά έργων, που είναι άγνωστα στον τόπο που δηµιουργήθηκαν και στο Ελληνικό κοινό.

Το πρόγραμμα:
Νικόλαος Μάντζαρος, Καντάτα Ulisse agli Elisi  (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)
Νικόλαος Μάντζαρος, 4 άριες
Aria: Come augellin che canta  (για σοπράνο και ορχήστρα) Cantata a voce sola: L’ Aurora  (για σοπράνο και ορχήστρα)
Aria cantata: Dall’ Ombra di Patroclo nel sogno d’Achille (για τενόρο και ορχήστρα) Aria con recitativo: Bella speme lusinghiera  (για τενόρο και ορχήστρα)
Νικόλαος Μάντζαρος, Duetto: Si ti credo amato bene (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)

∆οµένικος Παδοβάς, Εισαγωγή από την όπερα Dirce (∆ίρκη)
∆ιονύσιος Ροδοθεάτος, Lo Cid  (Συμφωνικό Ποίηµα)

Συµµετέχουν:
Χρύσα Μαλιαµάνη, υψίφωνος
Χρήστος Κεχρής, τενόρος

Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Leave a Reply