Site icon Travelling Internet

Κείμενα: ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14 στην ΕΡΤ2 Το πρόγραμμα για τον Ιανουάριο

Κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα, από 19 Δεκεμβρίου 2016 έως 18 Σεπτεμβρίου 2017

 

Δείτε τον Ιανουάριο

 
Κείμενα #5
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Στο Λύκο, 2013, Ελλάδα/Βρετανία/Γαλλία, 74′
Σκηνοθεσία: Aran Hughes και Χριστίνα Κουτσοσπύρου
Εισαγωγικό κείμενο: Δημήτρης Κερκινός
Γυρισμένη σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, η ταινία Στο Λύκο παρακολουθεί τον αγώνα για επιβίωση που δίνουν δύο οικογένειες κτηνοτρόφων. Ο Παχνής, ηλικιωμένος βοσκός με χαμένες τις ελπίδες του, βυθίζεται στην απελπισία. Ο Γιώργος, πνιγμένος στα χρέη, πίνει για να ξεχάσει. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία με ένα καστ ερασιτεχνών, η ταινία αποτελεί μια ταυτόχρονα ρεαλιστική και αλληγορική απεικόνιση της σύγχρονης Ελλάδας.
 
Κείμενα #6
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Verzió (Εκδοχή), 1979, Ουγγαρία, 54′
Σκηνοθεσία: Miklós Erdély
Εισαγωγικό κείμενο: Lívia Páldi
Το 1882, μια νέα κοπέλα βρέθηκε νεκρή στο ποτάμι ενός χωριού της Ουγγαρίας. Ο ραβίνος κατηγορήθηκε για τελετουργικό φόνο και δικάστηκε. Η εκπληκτική αυτή ταινία αναπαράγει τη σχετική δίκη, που εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση αντισημιτικών και φιλελεύθερων δυνάμεων. Γυρισμένη με την κάμερα στο χέρι και με τοπικούς ηθοποιούς, η Εκδοχή διηγείται μια ιστορία βαθιά ριζωμένη στο συλλογικό ασυνείδητο των Εβραίων της Ουγγαρίας.
 
Κείμενα #7
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Voilà l’enchaînement (Ιδού η αλυσίδα), 2014, Γαλλία, 30′
Σκηνοθεσία: Claire Denis
Εισαγωγικό κείμενο: Genevieve Yue
Το Ιδού η αλυσίδα είναι μια σειρά μονολόγων και συζητήσεων με ήρωες ένα ζευγάρι διαφορετικής φυλετικής προέλευσης (Norah Krief και Alex Descas) των οποίων η σχέση ξεκινά, οδηγεί σε παιδιά και διαλύεται – και όλα αυτά μέσα σε 30 λεπτά. Με δυο ηθοποιούς και χωρίς σκηνικά, η αγωνιώδης αυτή ταινία ανιχνεύει θέματα φυλής και γλώσσας μέσα από μια ταραγμένη σχέση.
 
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των επόμενων μηνών (Φεβρουάριος-Σεπτέμβριος 2017) θα ανακοινώνονται τακτικά μέσω του newsletter. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της documenta 14.

Exit mobile version