Categories
ECDL Education General

ECDL πιστοποίηση

Η ECDL πιστοποίηση είναι μία από τις εννέα πιστοποιήσεις που γίνονται αποδεκτές από το ελληνικό δημόσιο για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Η πιστοποίηση παρέχεται κατόπιν εξετάσεων.

ECDL ???????????
ECDL πιστοποίηση

Το ECDL είναι μια πιστοποίηση από εκείνες που γίνονται αποδεκτές από το ελληνικό δημόσιο για γνώσεις πληροφορικής. Από 1/1/2006 είναι πλέον απαραίτητη για τις περισσότερες θέσεις στο ελληνικό δημόσιο να υπάρχουν πιστοποιημένες γνώεις χρήσης υπολογιστών. Μέχρι τότε αρκούσε μια απλή υπεύθυνη δήλωση ότι “Γνωρίζω υπολογιστες”.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει αναθέσει στον ΟΕΕΚ (Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) να διαπιστεύει φορείς χορήγησης πιστοποιητικών πληροφορικής. Μέχρι σήμερα ο ΟΕΕΚ έχει διαπιστεύσει εννέα φορείς πιστοποίησης, τα πιστοποιητικά των οποίων μπορεί να αποκτήσει κάθε ενδιαφερόμενος και να τα καταθέσει στο ΑΣΕΠ για προσληψη στο ελληνικό δημόσιο. Οι γνώσεις που απαιτούνται υποχρεωτικά σε όλες τις προκηρύξεις αφορούν τουλάχιστον τρία αντικείμενα γνώσης: Επεξεργασία Κειμένου (Word), Υπολογιστικά Φύλλα (Excel) και Χρήση Διαδικτύου (Internet και Email). Σε κάποιες προκηρύξεις ζητούνται επίσης γνώσεις σε Παρουσιάσεις (Powerpoint) και Βάσεις Δεδομένων (Access). Όλοι οι αναγνωρισμένοι φορείς παρέχουν πιστοποιητικά σε κάθε ένα από τα παραπάνω αντικείμενα γνώσης. Κάποιοι φορείς παρέχουν και σε επί πλέον αντικέιμενα γνώσης που δεν έχουν εγκριθεί από το ελληνικό δημόσιο.

Οι αναγνωρισμένοι φορείς που παρέχουν πιστοποίηση γνώσης χρήσης υπολογιστών για το δημόσιο είναι: ECDL, Infotest (πιστοποίηση Microsoft και IC3), Cambridge, ACTA, KeyCert, ICT Hellas, i-Skills, Telefos και Diploma. Η πιστοποίηση παρέχεται κατόπιν εξετάσεων. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε εξεταστικά κέντρα των ανωτέρω φορέων και να ενημερωθεί για τις ημερομηνίες των εξετάσεων κάθε φορέα. Επίσης όλοι οι φορείς έχουν στην κεντρική τους ιστοσελίδα διαδικασία εύρεσης των πλησιέστερων εξεταστικών κέντρων και τις ημερομηνίες που έχουν ορίσει εξετάσεις. Οι εξετάσεις γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Κάθε εξέταση διαρκεί περίπου 45 με 60 λεπτά. Η εξέταση χρησιμοποιεί την ίδια την εφαρμογή όπου εξετάζεται ο ενδιαφερόμενος και του ζητείται να ολοκληρώσει συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα στην εξέταση ECDL Επεξεργασίας Κειμένου ανοίγει το Microsoft Word και ζητείται από τον εξεταζόμενο να υπογραμμίσει κάποιες λέξεις, να δημιουργήσει νέα αρχεία, να αποθηκεύσει σε συγκεκριμένους φακέλους κλπ. Στο τέλος της εξέτασης ο εξεταζόμενος ενημερώνεται για τη βαθμολογία του. Συνήθως η βάση είναι 700 με άριστα το 1.000.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρευρίσκεται επιτηρητής του φορέα πιστοποίησης (πχ του ECDL) καθώς και επιτηρητής από το κράτος. Έτσι συνήθως υπάρχουν 2 επιτηρητές που επιβεβαιώνουν την ταυτοπροσωπία του ατόμου και επιτηρούν τη διαδικασία.

Στην “αγορά” έχει επικρατήσει ο όρος ECDL να αναφέρεται ως συνώνυμος με το πιστοποιητικό γνώσης υπολογιστών για το ελληνικό δημόσιο για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Στην πραγματικότητα η ECDL πιστοποίηση έχει ακριβώς την ίδια ισχύ με όλα τα υπόλοιπα αναγνωρισμένα πιστοποιητικά που εκδίδουν και οι εννέα φορείς που έχουν διαπιστευθεί από τον ΟΕΕΚ. Μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι στο ελληνικό δημόσιο που δίνουν πληροφορίες για την ισχύ των πιστοποιητικών αναφέρουν το ECDL και μόνον όταν ερωτώνται σχετικά με ποιο “χαρτί” πρέπει να έχουν. Όλα όμως ανεξαιρέτως τα πιστοποιητικά έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ για το δημόισο χωρίς καμμία απολύτως διαφορά. Οι διαφορές που υπάρχουν αφορούν το κόστος απόκτησης του πιστοποιητικού, τη δυσκολία στα θέματα της εξέτασης, την δυνατότητα παροχής επανεξέτασης σε περίπτωση αποτυχίας και άλλα.