Categories
Education General

ΛΑΕΚ

‘Ολα όσα πρέπει να γνωρίζει ο εργαζόμενος και ο εργοδότης για το πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,45 του ΟΑΕΔ.

ΛΑΕΚ σημαίνει Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για την δυνατότητα που έχουν οι επιχειρήσεις να επιμορφώσουν το προσωπικό τους με χρήματα που προκύπτουν από το ΛΑΕΚ 0,45% – λογαριασμό του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα ο λογαριασμός ΛΑΕΚ 0,45 του ΟΑΕΔ αφορά χρήματα από την μηνιαία ακαθάριστη εργοδοτική εισφορά των υπαλλήλων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Τα χρήματα αυτά παρακρατούνται υποχρεωτικά και είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να τα εκμεταλευτεί για την εκπαίδευση του προσωπικού του. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα αξιοποίησης των εισφορών δύο συνεχόμενων ετών αν αυτό γίνει μέχρι το Δεκέμβριο τρέχοντος έτους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 0,45% από το σύνολο των μηνιαίων ακαθάριστων αποδοχών για ένα ή δύο χρόνια μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαίδευση.

Η διαδικασία εγγραφής μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα επιδότησης ΛΑΕΚ είναι πολύ απλή και γίνεται on-line μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι βασικά οικονομικά και φορολογικά στοιχεία της εταιρίας και των υπαλλήλων που θα εκπαιδευθούν όπως επίσης και του εκπαιδευτικού φορέα που θα αναλάβει την εκπαίδευση. Τα παραπάνω στοιχεία αναλαμβάνει να υποβάλλει στον εν λόγω ιστότοπο ο οικονομικός διαχειριστής της επιχείρησης που θα εκπαιδεύσει το προσωπικό της. Για να γίνει δεκτή η αίτηση ο εργοδότης χρειάζεται να γνωρίζει ότι αυτή θα πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον 5 (πέντε) εργάσιμες ημέρες (συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου) πριν από την έναρξη του σεμιναρίου.

Ο εκπαιδευτικός φορέας από την πλευρά του, οφείλει να διαθέσει εκπαιδευτή γνώστη του προς εκπαίδευση αντικειμένου και πιστοποιημένο από τον ΟΑΕΔ (καταχωρημένο στα μητρώα εισηγητών του).

Τα προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν εντός ή εκτός ωραρίου των υπαλλήλων είτε στο χώρο εργασίας τους αν υπάρχουν οι απαιτούμενες για το σεμινάριο υποδομές ή στο χώρο του φορέα εκπαίδευσης.

Όλα τα προγράμματα εκπάιδευσης ελέγχονται υποχρεωτικά από τον ΟΑΕΔ τόσο ως προς την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων όσο και των καθηγητών. Το δε ωρολόγιο πρόγραμμα θα πρέπει να οριστεί σαφώς από την αρχή και η όποια διαφοροποίηση να ενημερώνεται εγκάιρως (εντός 2 ημερών).

Συμπερασματικά, το πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,45 είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από όσα χρήματα έχουν ήδη καταβληθεί με τις εισφορές και δίνει την δυνατότητα στον εργοδότη να αναβαθμίζει δωρεάν το προσωπικό του μέσα από μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έτσι έχει να κερδίσει και ο εργοδότης και ο εργαζόμενος.