Categories
Travel

Εθελοντισμός ισούται με ερασιτεχνισμό;

Ο Έλληνας έχει μια ιδιαίτερη σχέση και ερμηνεία της λέξης εθελοντισμός.

Όταν πρόκειται για εθνικό θέμα, η λέξη εθελοντισμός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και δεν λογαριάζουμε τίποτα, ούτε τη ίδια μας την ζωή, για αυτό στον  2ΠΠ ο Churchill είπε ‘Hence you will not say that Greeks fight like heroes but that heroes fight like Greeks’. Στο πρόσφατο παρελθόν, όταν όλοι οι διεθνή κοινότητα αμφισβητούσε την δυνατότητα να διεκπεραιώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμείς αποδείξαμε περίτρανα ότι μπορούμε είτε ως επίσημοι εθελοντές είτε ως ανεπίσημοι εθελοντές (απλοί πολίτες), ο καθένας με τον τρόπο του και την συμπεριφορά του (άσχετα αν την επόμενη μέρα γυρίσαμε στις “καλές γνωστές μας συνήθειες”).

Η λέξη εθελοντισμός παίρνει άλλες διαστάσεις όταν πρόκειται για θέματα υγείας και εθελοντική αιμοδοσία.

Και εντελώς διαφορετική διάσταση όταν συμμετέχουμε σε συλλόγους, σωματεία, επιτροπές κλπ.

Παρά τις διάφορες εκφράσεις και ερμηνείες, ένα πράγμα παραμένει σταθερό – ο “επαγγελματισμός”.

Φανταστείτε τι θα ήταν το αποτέλεσμα αν οι Έλληνες δεν πολεμούσαν σαν ήρωες και αν οι εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων δεν απέδιδαν το “επιθυμητό”.

Φανταστείτε το νοσηλευτικό προσωπικό να μην έκανε τους ελέγχους στους πρόθυμους εθελοντές αίματος, ή ακόμα χειρότερο, φανταστείτε “εθελοντή αιμοδότη” να ξέρει ότι δεν κάνει να δώσει αίμα και να προσφερθεί!

Θα λέγαμε, “δεν πειράζει, εθελοντές ήταν”; Όχι βέβαια!!!

Γιατί θα πρέπει να δικαιολογήσουμε την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό λέγοντας ότι “η νέα ιστοσελίδα του ΕΟΤ ολοκληρώθηκε σε 28 μέρες από ελάχιστους ανθρώπους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το κράτος, αξιοποιώντας στο έπακρο ό,τι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το παρελθόν”…και όλα αυτά όταν λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαρεία βιομηχανία της Ελλάδας και εγκαρτερούμε την ώρα και την στιγμή που θα αρχίσουν να έρχονται οι ξένοι στην Ελλάδα για να μας αφήσουν το πολύτιμο “συνάλλαγμά” τους.

Εθελοντισμός ΔΕΝ ΙΣΟΥΤΕ με ερασιτεχνισμό, ούτε δικαιολογία είναι ο περιορισμός χρόνου, πόρους ή υλικό.

Δεν θα κάνω ξανά ανάλυση στην νέα ιστοσελίδα του ΕΟΤ και την χρήση των social media (όπως έκανα με το mygnto.gr τον περασμένο Μάιο), είναι πάρα πολλά τα τρωτά, στραβά και ανάποδα. Κάποια από αυτά θα κάνουν πάρα πολλή κακό ενώ κάποια από αυτά δεν θα τα έκανε ούτε μαθητευόμενος στην κατασκευή ιστοσελίδων!

Είμαι βέβαιος ότι αν ήταν γνωστό ότι ο ΕΟΤ χρειάζεται εθελοντές, οι καλύτεροι τις αγοράς θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και αν ακόμα χρειαζόντουσαν χρήματα θα τα έβαζαν από την τσέπη τους χωρίς κανένα αντάλλαγμα – ούτε καν το όνομά τους δεν θα ζητούσαν να φανεί – όπως οι ήρωες μας, οι εθελοντές  στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αιμοδότες και τόσοι άλλοι που προσφέρουν χωρίς ποτέ να τους μάθουμε.

Όταν αποφασίζεις να δόσεις, δεν φτιάχνεις βιογραφικό, ήδη έχεις.

Η προβολή της Ελλάδας είναι εθνικό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Leave a Reply