Categories
General

4 λόγοι που δεν χρειάζεστε αρχιτέκτονα μηχανικό

4 λόγοι που δεν χρειάζεστε αρχιτέκτονα μηχανικό

Περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο τις προάλλες ανακάλυψα ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη η ιδέα του τι μπορεί να κάνει ένας αρχιτέκτονας μηχανικός: να μας ανακαινίσει ένα χώρο; να μας κατασκευάσει ένα κτηριο; να μας κάνει την εσωτερική διακόσμηση;

Η γενική εντύπωση είναι ότι αν θέλω να χτίσω κάτι είναι καλύτερα να επιλέξω έναν πολιτικό μηχανικό ή έναν κατασκευαστή, μου βγάζουν μεγαλύτερη στιβαρότητα αυτές οι δύο λέξεις. “Καταλήγω ότι δεν χρειάζεστε αρχιτέκτονα μηχανικό για τους εξής 4  λόγους”

Αρχιτέκτονας μηχανικός είναι αυτός που έχει να κάνει με τέχνη.
“Πιάς το αβγό και κούρευτο” εγώ θέλω να χτίσω ένα σπίτι και η θειά μου στα Μάλια (τσι Κρήτης) θέλει να χτίσει έναν ξενώνα, όμως η Wikipedia δίνει ορισμό της λέξης “διπλωματούχος μηχανικός που σχεδιάζει μια οικοδομή και επιβλέπει την ανέγερση της” και όντως έτσι είναι μπορεί και να σχεδιάσει και να κτίσει. Πάει το πρώτο εμπόδιο.

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός πιστεύει ότι το κτίριο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπως λέει και το feng shui.
Bρε ποιό feng shui και πράσινα άλογα και εγώ ζωντανός οργανισμός είμαι και θέλω να ζεσταίνω το κοκαλάκι μου το χειμώνα χωρίς να πληρώνω τα μαλλιοκέφαλα μου. Οι αρχιτέκτονες όμως χρησιμοποιώντας τον σωστό προσανατολισμό του κτιρίου, συνδυασμένο με την κατασκευή θερμοκηπίων, φυτεμένων στεγών και τον κατάλληλο τρόπο θέρμανσης όπως θερμοαντλίες ή γεωθερμία καταφέρνουν να μειώσουν κατά πολύ το κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

H ανακαίνιση ή αναπαλαίωση με έναν αρχιτέκτονα μηχανικό κοστίζει ακριβά.
Ναι, μπορώ να το αναθέσω σε οποιονδήποτε τεχνίτη και να μου κοστίσει πολύ λιγότερο. Παραβλέπω όμως το γεγονός του ότι ο αρχιτέκτονας χρησιμοποιώντας το ευρύ πνεύμα του και την φαντασία δεν θα αλλάξει απλά τα πλακάκια ή τους σοβάδες. Δεν θα μας δώσει ένα αποτέλεσμα για το οποίο θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ επειδή ήταν απλά χάσιμο χρήματος και χρόνου. Θα  βρει πρωτότυπα  υλικά που δεν είναι απαραίτητα ακριβά  και θα μεταμορφώσει το παλιό σε κάτι καινούργιο που αποπνέει ζωή και δίνει ελπίδα για το μέλλον. Μήπως λοιπόν έχουμε λάθος εντύπωση?     

Οι αρχιτέκτονες μηχανικοί φτιάχνουν τρελά σχέδια.
Αυτό είναι αλήθεια, τις προάλλες περιδιαβαίνοντας πάλι το διαδίκτυο είδα κάτι έργα της Zaha Hadid (διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνισσα) και φαντάστηκα τον ξενώνα της θειάς μου κάπως έτσι. Πάει την χάσαμε την θεία από εγκεφαλικό! Γεγονός όμως είναι ότι ο  αρχιτέκτονας μηχανικός που σέβεται την ιδιότητα του προσπαθεί να κατανοήσει τον ψυχισμό του εκάστοτε πελάτη, τα θέλω του  τις πραγματικές του ανάγκες και να δημιουργήσει έναν χώρο ιδιαίτερο που αντανακλά την ξεχωριστή προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Αντιγράφοντας το ίδιο τετράγωνο κουτί, με μερικές παραλλαγές βέβαια, δεν δημιουργείται ένας χώρος  που αντανακλά την ατομικότητα κανενός. Ο αρχιτέκτονας μηχανικός μπορεί να δημιουργήσει έναν τέτοιο χώρο γιατί είναι ο παλιός πρωτομάστορας ο “άρχοντας” του έργου που πάντα αφήνει ένα κομμάτι από την ψυχή του μέσα σε αυτό.

Τελικά ο αρχιτέκτονας μηχανικός δεν είναι μόδα ούτε πολυτέλεια, είναι αυτός που θα φτιάξει ένα κτίριο που “ευφραίνει πάνω από όλα την δικιά σας καρδίαν”.

http://www.armonias-metavasi.gr