Ευχές για Καλό Πάσχα με το Νέο Παραδοσιακό Τραγούδι με τίτλο « Σαμοθράκης βήμα »

with 1 Comment

Σαμοθράκης βήμα_COVER_4Η Ζωή Τηγανούρια επιστρέφει ξανά στη Σαμοθράκη την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 12:00  στην πλατεία Ρηγοπούλου στη Χώρα Σαμοθράκης, για να παρουσιάσει σε πρώτη δημόσια εκτέλεση το «Σαμοθράκης βήμα» που συνέθεσε  σε στίχους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ.κ. Ανθίμου.

 

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Η  συνεργασία των δύο «γέννησε» ένα χορευτικό τραγούδι με αγάπη για τη Σαμοθράκη περιγράφοντας την κάθε γωνιά της.
Η συναυλία, με συνθέσεις της Ζωής Τηγανούρια αλλά και Παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, είναι ανοιχτή σε όλους τους επισκέπτες του νησιού και πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Σαμοθράκης για τη γιορτή των Πέντε Άγιων Μαρτύρων του Νησιού.
Στη συναυλία ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Τηγάνης και η Πελαγία Μυλωνά, στο βιολί ο Ιάσονας Κτενάς, στο λαούτο ο Γιάννης Σεβαστόπουλος, στο νταούλι ο Στέλιος Γενεράλης και φυσικά η Ζωή Τηγανούρια στο ακορντεόν. Συμμετέχει επίσης η Χορευτική Ομάδα Λακκώματος Σαμοθράκης.
Χορηγός είναι η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης.

Στην ηχογράφιση ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Τηγάνης κι η Πελαγία Μυλωνά και συμπράττουν οι μουσικοί:
Ζωή Τηγανούρια – Ακορντεόν
Ιάσωνας Κτενάς – Βιολί
Γιώργος Παππάς – Ούτι, πολίτικο λαούτο και σάζι
Γιάννης Σεβαστόπουλος – Λαούτο
Γιώργος Γκαραβούνης – Νταούλια, darbuca, frame drum
Στέλιος Γενεράλης – Rain stick

Share Button

One Response

 1. Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
  | Reply

  Σαμοθράκης βήμα!
  Ζωή της ζωής μας ,ως Σαμόθρακες, οφείλουμε να σε ευχαριστήσουμε όλοι κι ο καθένας ξεχωριστά για τη σύνθεση των στίχων του ποιήματος, που έγραψε για το πολύπαθο νησί μας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος Κουκουρίδης , στον οποίο επίσης οφείλουμε ευχαριστίες και για τη σύλληψη της ιδέας αλλά και για την εμπεριστατωμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη Σαμοθράκη εν γένει! Στίχοι γεμάτοι λυρισμό, και μουσική -εμπνευσμένη από την Βυζαντινή, Δημοτική Ορθόδοξη παράδοση ,βαθύτατα συγκινητική -φέρνουν δάκρυα χαράς στα μάτια που απόστασαν στ’ αγνάντεμα του «Σάος»! Φωνές βελούδινες ,μελωδικές αγγίζουν την ψυχή μας ,το είναι μας κι αναριγούμε στο άκουσμά τους !
  Σαμοθράκης βήμα! Μια σπίθα ζωής ,ένα απάνεμο λιμάνι ,ένα αγκυροβόλημα, μια περιήγηση κι ένα ταξίδι ως εκεί στη «Νίκη» μας, για την οποία ο νους ποτέ δεν λησμονεί το σκοπό, αυτόν που φανερώνουν οι μύχιες σκέψεις του ακάματου Επισκόπου μας ,ο οποίος αποδεικνύει εμπράκτως, πόσο δύναται να αποτυπώσει την πραγματικότητα ,καλώντας μας να διασώσουμε στη μνήμη Πρόσωπα και πρόσωπα, έργα τέχνης, που κινδυνεύουν από τη φθορά και τη λήθη!
  Σαμοθράκης βήμα! Μελωδία, γλυκιά ,μυστική νοσταλγία!
  Σαμοθράκης βήμα! Ποίηση του έξοχου, επινοητικού ,φωτισμένου νου!
  Σαμοθράκης βήμα! Αρμονική σύνθεση μιας εξαιρετικής, πολύπλευρης, αληθινής καλλιτέχνιδος!
  Σας ευχαριστούμε όλους θερμά
  Άννα Δεληγιάννη
  Εκπαιδευτικός,συγγραφέας,κριτικός

Leave a Reply