Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας 7-10 Ιουνίου 2018    

with No Comments

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας

Α) Θεματική Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Στράτου σε άτομα με αναπηρία.

Η παρούσα δράση αποτελεί μία προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος για την κοινωνική συμμετοχή και εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία, στους αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της. Στο πλαίσιο της δράσης έχει επιλεγεί ο αρχαιολογικός χώρος του Στράτου, η πρώτη πρωτεύουσα των Ακαρνάνων, η οποία βρίσκεται σε καίρια στρατηγική θέση, στη Δ. όχθη του ποταμού Αχελώου, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, καταδεικνύοντας την άμεση σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την αρχαιολογική κληρονομιά του Στράτου.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 7-8 Ιουνίου 2018

Ώρα εκδήλωσης: 9:00 έως 13:00

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Στράτου (Θέατρο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας:   2631055654 (Λ. Μακραδήμας, Δ. Γαβρίνα)

Β) «Περίπατος στο Κάστρο της Κυρά-Ρήνης»

 

Η θεματική ξενάγηση αφορά σε κοινό ΑμεΑ, κατόπιν της επιμόρφωσης των διαφόρων ειδικοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, που θα έχει προηγηθεί την 1 Ιουνίου 2018 σχετικά με την υποδοχή τους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της εποπτείας μας. Καθώς η άρση φραγμών πρόσβασης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί ζητούμενο για όλους, επικεντρωνόμαστε σε επισκέπτες με αναπηρία που αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα συμμετοχής, ακολουθώντας συστηματική μουσειακή πολιτική. Σκοπός της δράσης είναι να ενημερώσουμε τους εν λόγω επισκέπτες για την ιστορία του τόπου τους αλλά και να τους εξυπηρετήσουμε ισότιμα με άλλες ομάδες κοινού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας, τα ερείπια του οποίου δεσπόζουν στη γύρω πεδιάδα, την λιμνοθάλασσα και τις αλυκές Μεσολογγίου, θα αποτελέσει την ιδανική πράσινη πολιτιστική διαδρομή για τους συμμετέχοντες.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8/6/2018

Ώρα εκδήλωσης: 9:00

Σημείο συνάντησης: Πλευρώνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26310-55654 (Δ. Γαβρίνα)

Γ) Με αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου, όπου στεγάζεται μια σημαντική συλλογή ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ακαρνανίας, θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχήν θεματική ξενάγηση (με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία της περιοχής και τα αρχαιολογικά της ευρήματα) και εν συνεχεία μία περιήγηση σε επιλεγμένα τμήματα των τειχών της ομώνυμης αρχαίας πόλης, με σκοπό την ανακάλυψη της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου και την ευαισθητοποίηση στην προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Ημερομηνία εκδήλωσης: Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Ώρα εκδήλωσης: 09.00 – 13.00

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26310-55654 (Β. Τσαντήλα)

Δ) «Επιμορφωτική δράση για θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους».

 

Στο πλαίσιο των σύγχρονων αντιλήψεων για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο των μουσείων η διασφάλιση της πρόσβασης και της συμμετοχής ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών και αντίστοιχων πρακτικών διεθνώς αλλά και στην χώρα μας.

Η επιμόρφωση, που θα υλοποιηθεί από την κα Κανάρη Χαρίκλεια, Δρ. Μουσειοπαιδαγωγικής και Ειδικής Αγωγής, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσειοπαιδαγωγών Ελλάδας, θα περιλαμβάνει ζητήματα σύγχρονης προσέγγισης της αναπηρίας, καθολικού σχεδιασμού και παραμέτρων που αφορούν το χώρο, τις εκπαιδευτικές δράσεις, το εκπαιδευτικό υλικό αλλά και ποικίλα μέσα επικοινωνίας με το κοινό. Η υλοποίηση της δράσης αυτής στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αναμένεται να συμβάλει στον εμπλουτισμό των γνώσεων και των δεξιοτήτων του προσωπικού της ΕΦΑΑΙΤ σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας στα κατά τόπους μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η κα Κατσελάκη Ανδρομάχη, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 29-5-2018

Ώρα εκδήλωσης: 10:00 -13:00

Σημείο συνάντησης: Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 26310-55654 (Δ. Γαβρίνα)

 

 

 

 

Leave a Reply