Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας 7-10 Ιουνίου 2018    

with No Comments

 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

 

Α) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας πραγματοποιεί εκδήλωση στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου και τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου 2018 (ημέρα Τρίτη) που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας, κοντά στις Πηγές της Λέρνας, την Αλκυονία λίμνη και τον Ποντίνο ποταμό και το θέμα της θα είναι «Περίπατος στον Ποντίνο ποταμό και την Αλκυονία λίμνη».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

  1. Ξενάγηση μαθητών της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Π.Ε. Αργολίδας στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας με ταυτόχρονη θέαση των πηγών της Λέρνας, της Αλκυονίας λίμνης και του Ποντίνου ποταμού που συνδέονται με: α) το μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής, β) τους χώρους λατρείας των ιστορικών χρόνων, γ) τις οχυρώσεις των ενετικών χρόνων, δ) τη λειτουργία των «Αφεντικών Μύλων», οι οποίοι έδωσαν το όνομά τους στο σημερινό χωριό και των οποίων η σημασία τεκμαίρεται από τη μάχη των Μύλων το 1825 και δ) την υδροδότηση των Δήμων Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών τη σημερινή εποχή.
  2. Περίπατο των μαθητών μαζί με εκπροσώπους του Κέντρου Περ/κής Εκπαίδευσης Ν. Κίου στην Αλκυονία λίμνη και τον Ποντίνο ποταμό και βιωματικές δραστηριότες των παιδιών στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, με απόδοση με ζωγραφική και πηλοπλαστική ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας και απεικονίσεων των μύθων κατά την αρχαιότητα.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 5-6-2018

Ώρα εκδήλωσης: 8.30 – 14.00

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Λέρνας

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2752-025063, 2752-0-27502, εσωτ. (Ε. Σαρρή)

2752-0-27502, εσωτ. 8, 3. (Ν. Κατσαραίος)

 

Β) Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Τολού και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, την Πέμπτη 7/6/2018, την Παρασκευή 8/6/2018, το Σάββατο 9/6/2018 και την Κυριακή 10/6/2018 με θέμα «Φτιάχνω το φυτολόγιό μου και μαθαίνω πως κατασκευάζονται τα αγγεία». Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνουν ξεναγήσεις και προγράμματα σε δημοτικά σχολεία, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου.

Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο προσπαθώντας να αναγνωρίσουν είδη φυτών και θα συζητήσουν για τη διαχρονική σημασία τους, έχοντας ως πληροφοριακό υλικό καρτέλες που θα μοιραστούν από τους υπεύθυνους του προγράμματος. Οι μαθητές κόβουν τμήμα φυτών και το τοποθετούν σε καρτέλα που θα τους δοθεί δημιουργώντας το δικό τους φυτολόγιο, γράφοντας την ονομασία του φυτού και τις ιδιότητες του. Στο χώρο θα υπάρχει τροχός με τον οποίο οι μαθητές μαθαίνουν πως κατασκευάζονται αγγεία. Στο τέλος της δράσης οι μαθητές σχεδιάζουν ήδη ψημένες μινιατούρες αγγείων τις οποίες κάθε τάξη παίρνει μαζί της σε ανάμνηση της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο.

Με τη δράση αυτή στοχεύουμε στη γνωριμία των μαθητών και των πολιτών με τον αρχαιολογικό χώρο, επισημαίνοντας τη διαχρονικότητά του, όπως καθορίστηκε από την ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση, καθώς πρόκειται για έναν χώρο με μια μακρά πορεία στο χρόνο, από την Πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ.) έως και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να αξιολογήσουν το φυσικό περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.

 

Ημερομηνία εκδήλωσης: 7-6-2018, 8-6-2018, 9- 6-2018, 10-6-2018

Ώρα εκδήλωσης: 8.00-14.00

Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικός Χώρος Ασίνης

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 27520 25063, 27520 58101 (Ν. Κατσαραίος,

Χ. Αντωνιάδης)

 

 

Leave a Reply