Η Νάξος δεν είναι μόνο παραλίες… – Naxos is not only beaches …

with No Comments


Τώρα που καλοκαίριασε και οι Κυκλάδες προσφέρονται για μπάνια, ξεκούραση και βόλτες, σκεφθείτε τη Νάξο. Κάθε κοντινή βόλτα ή μακρινή εκδρομή αποκαλύπτει τόσο φυσικές ομορφιές όσο και μοναδικά αρχαία κατάλοιπα.

Εκτός από τους προϊστορικούς οικισμούς, τους κλασικούς ναούς και τους αρχαϊκούς κούρους, πολλά είναι και τα βυζαντινά μνημεία της Νάξου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Παναγιά η Δροσιανή. Η εκκλησία αυτή κοσμείται από μοναδικές παλαιοχριστιανικές τοιχογραφίες των αρχών του 8ου αιώνα, που συνδυάζουν την αρχαία με τη βυζαντινή αισθητική.

Παναγιά η Δροσιανή στη ΝάξοΗ Παναγιά η Δροσιανή είναι ένα ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι, στη βόρεια άκρη της κοιλάδας της Δρυμαλίας, νότια του χωριού Μονή στη Νάξο και δίπλα από το κοινοτικό κοιμητήριο (νεκροταφείο), που είναι από τα αρχαιότερα των Βαλκανίων (4ος ή 6ος αιώνας).

Πολλοί οι θρύλοι για το πως κτίστηκε και το πως επελέγη η τοποθεσία. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν ότι αν και αρχικά είχε επιλεγεί άλλο μέρος για το κτίσιμο της εκκλησιάς η εικόνα της Παναγίας μεταφερόταν κάθε βράδυ στο συγκεκριμένο μέρος. Η ονομασία «Δροσιανή» εικάζεται ότι προήλθε από το ότι οι κάτοικοι του χωριού σε μια πολύ μεγάλη περίοδο ανομβρίας απευθύνθηκαν στην Παναγία με λειτουργίες και τάματα για να την παρακαλέσουν να βρέξει έτσι ώστε να μην ξεραθούν τα δέντρα και οι μπαξέδες και να ζήσουν οι κάτοικοι που κατ’ εξοχήν είναι αγρότες.

Το νεώτερο τμήμα του Μοναστηριού χωρίζεται σε δύο τμήματα και μπροστά από την εικόνα της Παναγίας υπάρχει στο πάτωμα μια τεράστια κυκλική πλάκα από μάρμαρο. Οι θρύλοι έλεγαν πως κάτω από την πλάκα αυτήν υπάρχει μεγάλος θησαυρός που κανείς όμως δεν πήγαινε να την ανασηκώσει γιατί θα τον μαρμάρωνε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Δυστυχώς την δεκαετία του 70 κάποιο πρωί βρέθηκε η πλάκα σκαμμένη και βγαλμένη και κανείς ποτέ δεν έμαθε αν έκρυβε κάτι από κάτω.

Hotel Bookings in Greece –
Suggested for its best rates  – Check Availability

 

Leave a Reply