Στην Ζάκυνθο πραγματοποιούνται πανηγύρια στη μνήμη της Θεοτόκου, σχεδόν σε κάθε χωριό

with No Comments

Panagia-ThalassomahousaΣτην Ζάκυνθο πραγματοποιούνται πανηγύρια και μέσα στην Πόλη, στην Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, αλλά σχεδόν και σε κάθε χωριό του νησιού προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη της Θεοτόκου. Επίσης πρέπει να αναφερθεί και η εορτή της Παναγίας της Θαλασσομαχούσας. Πρόκειται για ιστορική εικόνα της Ιεράς Μονής Στροφάδων Ζακύνθου που ήταν αρχικά φυλαγμένη στην Κωνσταντινούπολη.

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Στα χρόνια της εικονομαχίας οι χριστιανοί την έριξαν στη θάλασσα, για να διαφυλαχθεί και να σωθεί από τη μανία των διωκτών. Η θαυματουργός εικόνα στάθηκε όρθια και κατευθύνθηκε προς την Ιερά Μονή Στροφάδων Ζακύνθου. Ο ηγούμενος και οι Πατέρες την παρέλαβαν με δεήσεις και παρακλήσεις και την τοποθέτησαν στο Καθολικό της Μονής. Την ονομασία “Θαλασσομαχούσα” η εικόνα την οφείλει σύμφωνα με την παράδοση, στο γεγονός ότι πάλεψε με τα κύματα και έφτασε στο Μοναστήρι χωρίς να καταστραφεί.

Σε κάθε θαλασσοταραχή οι μοναχοί έπαιρναν το ακοίμητο καντήλι της Παναγίας και έριχναν το λάδι του στην αγριεμένη θάλασσα, η οποία γαλήνευε αμέσως.

Leave a Reply