Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής

with No Comments

eu_music_day_2015 Πλήθος συναυλιών, ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τη φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την αφορμή της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής.

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

eu_music_dayΑναλυτικά:

Μουσείο Ακρόπολης Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, 21:00: Με την συμπλήρωση του έκτου έτους λειτουργίας του Μουσείου και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν στο προαύλιο του Μουσείου συναυλία με τίτλο «Άρωμα Παλιάς Αθήνας», με μελωδίες του μεσοπολέμου, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας.
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Μίχας
    Επίσης θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» Ένα προϊόν συνεργασίας του Μουσείου Ακρόπολης με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου και του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης, Δημήτρη Μάτσα. Πρόκειται για την αρχή μιας σειράς εκθέσεων με έργα από την ελληνική περιφέρεια έτσι ώστε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα απομακρυσμένων μουσείων να έρθουν στην Αθήνα και να παρουσιαστούν σε ένα πολυπληθές ελληνικό και ξένο κοινό.
Η περιοδική έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9μμ έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα συνεχίσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
    Επίσης, το Σάββατο οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους.  
    Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 10:00: Θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με ανακοινώσεις από τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στη Σαμοθράκη.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, 20.30: Συναυλία με θέμα «Από την Όπερα στον Μίκη Θεοδωράκη» από την Πολυφωνική Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «HARMONIA JURIS».
Θα παρουσιαστούν έργα από το κλασικό και το σύγχρονο διεθνές ρεπερτόριο.
Συμμετέχουν η υψίφωνος Ρωξάνη Παπαδημητρίου και ο βαρύτονος Κωνσταντίνος Καριώτης.
Στο πιάνο ο Φρίξος-Διονύσιος Μόρτζος.

Διευθύνει ο Γιάννης Βρυζάκης.

Είσοδος ελεύθερη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα

Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος “ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ”:

 

Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους: Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί στη Μουσική Βιβλιοθήκη εκδήλωση του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής με ξεναγήσεις στους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης, μουσικά happenings για μεγάλους και εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά.
  Αναλυτικά: Πολυχώρος:
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 16:15:

Θεατρική παράσταση για παιδιά: «Τα μεγάλα ψέμματα του μικρού Ερμή». Η πρωτότυπη θεατρική παράσταση της ομάδας Kοπέρνικος δίνει την ευκαιρία σε παιδιά 4-9 ετών να εξοικειωθούν με τις έννοιες της Βιβλιοθήκης και της φιλαναγνωσίας, μέσα από πολλές εκπλήξεις και έντονη διαδραστικότητα.

Είσοδος ελεύθερη με Δελτία Εισόδου

    Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 17:30: Πρόγραμμα με μουσική από το σύνολο Think Sax Quintet: Τάσος Φωτίου, τενόρος και σοπράνο σαξόφωνο, Νικήτας Νανίδης, άλτο σαξόφωνο, Κώστας Βασιλειάδης, τενόρο σαξόφωνο, Ηλίας Κόρδας, τενόρο σαξόφωνο, Γιάννης Μεταλληνός, βαρύτονο σαξόφωνο. Συμμετέχουν επίσης: Νίκος Βαρδής, ηλεκτρικό μπάσο, Γιάννης Νοταράς, τύμπανα, Γιώργος Κατσανός, πιάνο.

Είσοδος ελεύθερη με Δελτία Εισόδου

    Φουαγιέ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη:
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 18:00:
 Το παιδικό και εφηβικό τμήμα της Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής Camerata Junior ερμηνεύει γνωστά και λιγότερο γνωστά έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής. To μουσικό ταξίδι θα συνεχιστεί με τη χορωδία του Campion School, τα Παραδοσιακά Σχήματα του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και του Παναρμόνιου Ωδείου και την Banda del Sol. Η βραδιά θα κλείσει με τα τέσσερα ζευγάρια της χορευτικής ομάδας Athens Swing Cats, που θα αναλάβουν να παρασύρουν τους καλεσμένους στους ρυθμούς τού swing.

Είσοδος ελεύθερη

    Κήπος του Μεγάρου Μουσικής:
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 20:00:
 Το τμήμα χορωδίας Polyphonica Voices (μουσική διεύθυνση: Μαρίζα Βαμβουκλή) και το τμήμα κρουστών Polyphonica Drums (μουσική διδασκαλία: Γιώργος Φασόλης) έχουν ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και φτάνει μέχρι την Αφρική και τη Νότια Αμερική, με γνωστά τραγούδια και κομμάτια από διαφορετικά μέρη του κόσμου.
Στη συνέχεια, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτείνει μια απολαυστική περιήγηση σε συνθέσεις που γράφτηκαν από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα. Τα σολιστικά μέρη θα ερμηνεύσουν οι τρομπετίστες Παναγιώτης Καίσαρης και Γιάννης Καραμπέτσος και ο βιολονίστας Γιώργος Μάνδυλας.
Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο μαέστρος Ουίλλιαμ Κούνχαρντ.
Θα ακολουθήσουν ο Βασίλης Γισδάκης και ο Δαμιανός Πάντας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τραγούδια από το νέο τους δίσκο με τίτλο «Της ημέρας τα σκοτάδια». Συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Καραμπίλας (ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, μπουζούκι, φωνητικά), η Έλσα Παπέλη (τσέλο), ο Σταύρος Χύνδας (μπάσο), ο Κωστής Αφεντάκης (ντραμς) και η Άννα Σαράντη (φωνητικά-τραγούδι).
Η Ημέρα της Μουσικής θα κλείσει με τους Happy Dog Project, και τις γεμάτες ρυθμό μουσικές τους. Αποτελείται από τους: Mc Jeff “BNC” Gonzalez (Mc/rap), Αποστόλη Λαμπούρη (τενόρο σαξόφωνο, φλάουτο), Γιάννη Τσερώνη (βαρύτονο σαξόφωνο), Stel McRice (τρομπέτα), Γιάννη Δημητριάδη (όργανο, keybords), Βαγγέλη Κασβίκη (τύμπανα), Πάνο Τομαρά (μπάσο) και Γιάννη Δημάκο (κιθάρα).

Είσοδος ελεύθερη

Εθνική Λυρική Σκηνή Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (Πειραιώς 100). Αίθουσα: Αεριοφυλάκιο 1 (Αμφιθέατρο) Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 11.00: Η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης Μάτας Κατσούλη, θα ερμηνεύσει τραγούδια και χορωδιακά που αγαπά. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα συνθετών, όπως οι Purcell, Schumann, Verdi, Bizet, Rossini, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Κουρουπός κ.α.
Είσοδος ελεύθερη.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ   Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 18.30:

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων με τίτλο: «Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Φιλοπάππου» με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Το σημείο συνάντησης για τους ενδιαφερόμενους είναι επί των οδών Απ. Παύλου και Διον. Αρεοπαγίτου (μπροστά στο φυλάκιο).

Είσοδος ελεύθερη

  Λόφος Μελίτης: Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 20.00:

«Ταξίδι στην Ελληνική μουσική»: Έντεχνη μουσική και τραγούδια από το Μουσικό Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων στο πλάτωμα Μελίτης (όπου γίνονται οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας).
Τραγουδούν: Δώρα Λουίζου, Μανώλης Σκουλάς
Μουσική διεύθυνση: Χρήστος Χαλκιάς

Είσοδος ελεύθερη

  Πλάτωμα Μελίτης Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 22.15:

«Jazz in Time»: ένα μουσικό ταξίδι στην πορεία της Jazz από τη δεκαετία του ’30 έως σήμερα από την Big Band του Δήμου Αθηναίων, στο πλάτωμα Μελίτης.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μάνος Θεοδοσάκης

Είσοδος ελεύθερη

  Λόφος Πνύκας: Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 22.15:

«Μια περιήγηση στον κόσμο του λυρικού θεάτρου και του κινηματογράφου»: Συμφωνική μουσική από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.
Σολίστ: Βανέσσα Καλκάνη, Ειρήνη Κώνστα
Μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνη

Είσοδος ελεύθερη

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Πατησίων 44, Αθήνα Αίθουσα Βωμού:
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 18:30:
Συναυλία με τίτλο «Η αιώνια αναζήτηση της ομορφιάς». Η «Αιώνια Αναζήτηση της Ομορφιάς» αποτελεί το κεντρικό θέμα της ενότητας Το έκθεμα του μήνα για το 2015 όπου παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου με θέμα τον καλλωπισμό. Μέσα από αυτά ο επισκέπτης μπορεί να ρίξει μία «αδιάκριτη» ματιά στην αέναη μάχη των ανθρώπων της αρχαιότητας για να ξεγελάσουν το χρόνο.
Η κοπιώδης αναζήτηση της ομορφιάς, από την αρχαιότητα ως σήμερα που θέλγει και καταδυναστεύει τον άνθρωπο αποτέλεσε την αφορμή για τη σύνθεση μιας πρωτότυπης μουσικής που προσπαθεί να αποδώσει με έναν διαφορετικό τρόπο την εικόνα του κάθε εκθέματος.
Οι εικόνες, ο λόγος και η μουσική δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μύησης στον προσωπικό κόσμο των γυναικών.

Μουσική Σύνθεση: Νίκος Ξανθούλης
Παρουσίαση: Ολύνα Ξενοπούλου
Τραγούδι: Φένια Χρήστου

Συμμετέχουν: Βικτωρία Κυριακίδη, φλάουτο, Ελένη Σαββανή, όμποε, Χριστίνα Κολοβού, βιολοντσέλλο, Μυρτώ Τζέλησι, πιάνο, Νίκος Ξανθούλης, αρχαία ανακατασκευασμένη λύρα, τρομπέτα, κρουστά.

Νομισματικό Μουσείο    Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα  Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 12:00:  Το Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής με την παρουσίαση του έργου του συνθέτη και ερμηνευτή Πασχάλη Τόνιου, ο οποίος θα ερμηνεύσει με τους συνεργάτες του έργα δικά του και άλλων Ελλήνων συνθετών στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου.
Συμμετέχουν: στο πιάνο ο Ανδρέας Βουδούρης, στην κιθάρα ο Χρήστος Ζούμπος, στο μπάσο ο Γιώργος Πολίτης, στα κρουστά ο Σπύρος Σούτσης, στο μαντολίνο ο Νίκος Κρέτσης. Στο τραγούδι η υψίφωνος Αγάπη Παπαμήτσου, η Μαρία Αναματερού, η Μήδεια Χρυσουλίδου και η Νατάσα Μωισόγλου.
Παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Λαζάρου.
Είσοδος ελεύθερη
Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων- Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη    Διογένους 1-3, Πλάκα, Αθήνα  Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 18:00:   Μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου σε συνεργασία με τη διαδικτυακή ομάδα “Λαϊκά Αερόφωνα”, μουσικοί-μέλη της οποίας θα καλύψουν ικανό δείγμα από το φάσμα του ρεπερτορίου των λαϊκών πνευστών μουσικών οργάνων στην Ελλάδα.

Είσοδος ελεύθερη

Ωδείο Athenaeum Αδριανού 3, Αθήνα Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 20:00: Στον πεζόδρομο της οδού Αδριανού στο Θησείο το Swinging Jazz ATHENAEUM θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ετήσια συναυλία μπροστά από το κτίριο του Ωδείου με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μουσικής.

Είσοδος ελεύθερη

Ωδείο Αθηνών Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα Κυριακή 21 Ιουνίου 2015: Εκδήλωση στον προαύλειο χώρο του Ωδείου

Είσοδος ελεύθερη

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών – ATHENS AIRPORT   Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 19:00: Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το El-Culture, το Μουσικοδρόμιο γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής με το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της KOA.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πασίγνωστα κλασικά έργα του συμφωνικού και του οπερετικού ρεπερτορίου και από την εγχώρια δημιουργία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από έργα του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι.

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α.: Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο, Χριστίνα Παντελίδου, όμποε, Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο, Γρηγόρης Ασωνίτης, κόρνο, Οδυσσέας Μπάσσιος, φαγκότο

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 25ης Μαρτίου και Παραλία, Θεσσαλονίκη Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 21:00: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής (MOYSA) σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο κτήριο Μ1.

Οι ορχήστρες θα συμπράξουν σε έργα Gustav Holst (Οι Πλανήτες, Έργο 32 i. Άρης/ ii. Δίας) και Edward Elgar (Pomp and Circumstance Military Marches, Έργο 39, i. March Αρ. 1, σε Ρε μείζονα).

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει και το έργο του Richard Strauss (Δον Ζουάν, Έργο 20).

Μουσική διεύθυνση: Γεώργιος Βράνος

Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Θεσσαλονίκη) Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 21:15: Με αφορμή την Ημέρα της Μουσικής θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Μουσείου μουσική εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης “Ιωάννης Δαμασκηνός”.

Συνδιοργάνωση με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη.

  Στο Αίθριο του Μουσείου  Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015, 20.00:   θα πραγματοποιηθεί συναυλία με θέμα “Αιγαίο – Μεσόγειος: Μύθος και πραγματικότητα”.

Πρόκειται για μια συνάντηση των χορωδιών του Σωματείου Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων, της Εστίας Πιερίδων Μουσών (Κατερίνης) και της Δημοτικής Χορωδίας Λιτόχωρου “Ιωάννης Σακελλαρίδης”.

Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια της περιοδικής έκθεσης “Ταξιδεύοντας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από το ψηφιακό αρχείο Ελληνικού Πολιτισμού του Θεόδωρου Κορρέ (ΑΠΘ)” (5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)

Συνδιοργάνωση με τη Χορωδία του Σωματείου Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Φωτογραφίας    Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης   Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 19:00:   Συναυλία του τμήματος κρουστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στον προαύλειο χώρο του μουσείου.

Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Ιωάννου

Είσοδος ελεύθερη

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, 19.30: Συναυλία του νεανικού φωνητικού συνόλου “Al-Sol” του μουσικού κολλεγίου Shostakovich της Μόσχας και του συνόλου εγχόρδων της Μουσικής Σχολής Αμαντέους, που αποτελείται από δεκαπέντε βιολιστές-σπουδαστές.

Η συναυλία εντάσσεται και στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ – Διαγωνισμού συνόλων μουσικής δωματίου και χορωδιών “Πνευματική Γέφυρα ΧΧΙ” (14-24.6.2015).

Το φεστιβάλ οργανώνεται από τη Μουσική Σχολή Αμαντέους, το Σύλλογο Βοήθειας και Υποστήριξης σε Νέους Καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Δήμου Θερμαϊκού.

Είσοδος ελεύθερη

    Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 20:30: Συναυλία από ομαδικό σύνολο κρουστών που αποτελείται από μαθητές του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Είσοδος για το κοινό ελεύθερη

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, 20.30: Μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου σε συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.

Είσοδος ελεύθερη

       
       

 

Leave a Reply