Η Μπαλάντα της Φυλακής

with No Comments

IMK, KollektivA -7Κυριακές, 10, 17, 24 & 31 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00
Η Μπαλάντα της Φυλακής
βασισμένη σε ένα ποίημα του Όσκαρ Ουάιλντ
Μουσική-Διεύθυνση Παραγωγής: KollektivA
Ακατάλληλο για ανήλικους κάτω των 15 ετών, απαραίτητη η γονική συναίνεση

στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για 4 μόνο παραστάσεις.  

Η Μπαλάντα της Φυλακής: ένα ποίημα που ενέπνευσε ένα μουσικό δίσκο, που στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε θεατρικό κείμενο, το οποίο μεταφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο παραστασιακό δρώμενο με τη συμμετοχή μουσικών, ηθοποιών και χορευτών!

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Οι KollektivA, το 2014, κυκλοφόρησαν το concept άλμπουμ «Η Μπαλάντα της Φυλακής». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο θεματικό, μουσικό έργο το οποίο δουλεύτηκε στο studio από την  αρχή για να παρουσιαστεί και σε θεατρικοποιημένη μορφή.
Χρειάστηκαν η σημαντική ανταπόκριση του κοινού στο εγχείρημα και η συνεργασία των KollektivA με σπουδαίους, ανερχόμενους  καλλιτέχνες, ώστε να στηθεί η σκηνική εκδοχή της Μπαλάντας της Φυλακής σε φόρμες πρωτόγνωρες για το ελληνικό κοινό και να  δημιουργηθεί μια παράσταση απολύτως πρωτοποριακή, στημένη όμως εξ ολοκλήρου ανεξάρτητα.
Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες ανέλαβε ο Τάσος Μπεκιάρης, ενώ τη μεταφορά στο θέατρο έκανε η Χριστίνα Μητροπούλου.
Θέμα του έργου είναι το δίπολο «εγκλεισμός – απελευθέρωση» και είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde, «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ» (The Ballad Of Reading Gaol -1897), το οποίο ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός έγραψε λίγο μετά την αποφυλάκισή του.
Καθημερινές μορφές ατομικού και συλλογικού εγκλεισμού. Ο σύγχρονος Κόσμος ως φυλακή. Η πρωταρχική ανάγκη για ελευθερία. Η παραστασιακή ανάπτυξη ενός hard rock δίσκου όπου μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές συναντιούνται για να αφηγηθούν μια ιστορία απελευθέρωσης τον καιρό των φυλακισμένων συνειδήσεων. Ήχος, φωνή και σώμα συγκλίνουν για να καταθέσουν μια ρηξικέλευθη προσέγγιση στη δυνητική συνέργεια μεταξύ των τεχνών, συνθέτοντας μια πρόταση που ανάγει το θεατρικό δρώμενο σε ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία.
Επισημαίνει η Χριστίνα Μητροπούλου: Η αφετηρία του συγκεκριμένου έργου λοιπόν, το ποίημα του Όσκαρ Ουάιλντ “Η μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ“, έχει «ταξιδέψει» πολύ. Έχει περάσει από διαφορετικές μορφές τέχνης και έχει ερμηνευθεί από πολλά διαφορετικά μυαλά, καθένα εκ των οποίων κουβαλά ξεχωριστά βιώματα και καλλιτεχνική ταυτότητα. Όλο αυτό το ταξίδι έρχεται να ολοκληρωθεί σήμερα, σε μία παράσταση που αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται από ποικίλα επίπεδα ερμηνείας… σε ένα έργο συλλογικό!
Μια τέτοια παράσταση δε θα μπορούσε παρά να ενέχει μέσα της και τον Όσκαρ Ουάιλντ, και τη μουσική των KollektivA, και την καλλιτεχνική παρέμβαση του Τάσου Μπεκιάρη σε ένα κείμενο που περιπλανιέται στο χώρο και το χρόνο καθώς πραγματεύεται το δίπολο εγκλεισμού / απελευθέρωσης.
Ο εγκλεισμός είναι κάτι το ατομικό ή το συλλογικό; Αφορά στην κοινωνία, στην οικογένεια ή αγγίζει τον καθένα από μας με διαφορετικό τρόπο; Σε ένα πρώτο επίπεδο, πιο παραστατικό, εγκλεισμός είναι η φυλακή στην οποία εκτυλίσσεται το έργο. Όμως σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης ο εγκλεισμός αφορά όλους. Εγκλεισμό μπορεί να νοιώθει κάποιος στην εργασία του, στην οικογένειά του ή στην ίδια του την σεξουαλική ταυτότητα. Τέτοιες «φυλακές» υπήρχαν στο παρελθόν, υπάρχουν σήμερα και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Φυλακή μπορεί να γίνει η ίδια μας η ψυχή. Εκούσια ή ακούσια.
«Κάθε φυλακή που χτίζει ο καθένας, χτίζεται με τα λιθάρια της ντροπής» λέει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Ένας Όσκαρ επαναστατικός και θυμωμένος, φιλόσοφος αλλά όπως πάντα ταυτόχρονα ερωτικός και φλεγματώδης. Ποια είναι η δική σου φυλακή και πώς θα βρεις την διέξοδο; «Ποτέ μόνος. Βρες τον τρόπο» λένε οι KollektivA.
Μουσική, χορός και λόγος γίνονται ένα σε αυτή την παράσταση. Διαφορετικά μέσα ενώνονται για να αφηγηθούν μία ιστορία απελευθέρωσης σε όλα τα επίπεδα.  Με όλα τα στοιχεία της σύνθεσής της, «Η Μπαλάντα της Φυλακής» δεν είναι ένα τυπικό έργο. Δεν πρόκειται για κλασσικό θέατρο, ούτε performance art, ούτε χοροθέατρο, ούτε μιούζικαλ, ούτε ροκ όπερα. Είναι κάτι διαφορετικό, ξεχωριστό, κάτι που φτιάξαμε εμείς μετά από όλο αυτό το ταξίδι σε μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη διεργασία δημιουργίας. Δε θα μπορούσε παρά να είναι μια παράσταση… «απελευθερωμένη» από φόρμες!
Χτυπάει το τρίτο κουδούνι. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το επόμενο ταξίδι της «Μπαλάντας της Φυλακής». Το πιο σημαντικό. Το δικό σας.  Βρείτε τον τρόπο!
Χριστίνα Μητροπούλου

Η παράσταση “Η μπαλάντα της Φυλακής” παρουσιάζεται τις Κυριακές 10, 17, 24 & 31 Ιανουαρίου 2016,  στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και λίγο πριν την αναμενόμενη κυκλοφορία του νέου album των KollektivA, το 2016.  Ήδη το digital single “Έλενα“, που αποτελεί και τον προπομπό του album κυκλοφορεί από την 5th season records. Πρόκειται για ένα τραγούδι εμπνευσμένο από την ιστορία της 6χρονης Eliza Izquierdo, που ώθησε τους KollektivA να ασχοληθούν με το ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης. Μια δημιουργία με δυνατό μήνυμα δοσμένο με ιδιαίτερο τρόπο, όπως άλλωστε και “Η μπαλάντα της Φυλακής“.

Συντελεστές
Θεατρικό έργο: Χριστίνα Μητροπούλου
Σκηνοθεσία / Χορογραφίες: Τάσος Μπεκιάρης
Μουσική / Ενορχηστρώσεις: KollektivA
Σενάριο / Στίχοι: Φάνης Μαργαρώνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος
Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης
Κοστούμια: Ρούλα Αντωνοπούλου

Ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Γιώργος Ζιώγαλας, Αριστοτέλης Μαγουλάς,                 Ιάκωβος Μινδρινός, Γιώργος Τσαγκαράκης, Εύη Χατζάκη
και οι KollektivA: Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους,                         Μάκης Κρέτσης, Γιώργος Παύλου, Δημήτρης Γιαννούχος

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 80′

Πληροφορίες εδώ

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του IMK δικαιούνται δωρεάν στάθμευση
στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. 
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00.
Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

Leave a Reply