Κείμενα: ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14 στην ΕΡΤ2 Το πρόγραμμα για τον Ιανουάριο

with No Comments

Κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα, από 19 Δεκεμβρίου 2016 έως 18 Σεπτεμβρίου 2017

 

Δείτε τον Ιανουάριο

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules


 
Κείμενα #5
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Στο Λύκο, 2013, Ελλάδα/Βρετανία/Γαλλία, 74′
Σκηνοθεσία: Aran Hughes και Χριστίνα Κουτσοσπύρου
Εισαγωγικό κείμενο: Δημήτρης Κερκινός
Γυρισμένη σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, η ταινία Στο Λύκο παρακολουθεί τον αγώνα για επιβίωση που δίνουν δύο οικογένειες κτηνοτρόφων. Ο Παχνής, ηλικιωμένος βοσκός με χαμένες τις ελπίδες του, βυθίζεται στην απελπισία. Ο Γιώργος, πνιγμένος στα χρέη, πίνει για να ξεχάσει. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία με ένα καστ ερασιτεχνών, η ταινία αποτελεί μια ταυτόχρονα ρεαλιστική και αλληγορική απεικόνιση της σύγχρονης Ελλάδας.
 
Κείμενα #6
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Verzió (Εκδοχή), 1979, Ουγγαρία, 54′
Σκηνοθεσία: Miklós Erdély
Εισαγωγικό κείμενο: Lívia Páldi
Το 1882, μια νέα κοπέλα βρέθηκε νεκρή στο ποτάμι ενός χωριού της Ουγγαρίας. Ο ραβίνος κατηγορήθηκε για τελετουργικό φόνο και δικάστηκε. Η εκπληκτική αυτή ταινία αναπαράγει τη σχετική δίκη, που εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση αντισημιτικών και φιλελεύθερων δυνάμεων. Γυρισμένη με την κάμερα στο χέρι και με τοπικούς ηθοποιούς, η Εκδοχή διηγείται μια ιστορία βαθιά ριζωμένη στο συλλογικό ασυνείδητο των Εβραίων της Ουγγαρίας.
 
Κείμενα #7
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, 24:00
Voilà l’enchaînement (Ιδού η αλυσίδα), 2014, Γαλλία, 30′
Σκηνοθεσία: Claire Denis
Εισαγωγικό κείμενο: Genevieve Yue
Το Ιδού η αλυσίδα είναι μια σειρά μονολόγων και συζητήσεων με ήρωες ένα ζευγάρι διαφορετικής φυλετικής προέλευσης (Norah Krief και Alex Descas) των οποίων η σχέση ξεκινά, οδηγεί σε παιδιά και διαλύεται – και όλα αυτά μέσα σε 30 λεπτά. Με δυο ηθοποιούς και χωρίς σκηνικά, η αγωνιώδης αυτή ταινία ανιχνεύει θέματα φυλής και γλώσσας μέσα από μια ταραγμένη σχέση.
 
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των επόμενων μηνών (Φεβρουάριος-Σεπτέμβριος 2017) θα ανακοινώνονται τακτικά μέσω του newsletter. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της documenta 14.

Leave a Reply