Έκθεση Φωτογραφίας «Στο διάβα» Ανακαλύπτοντας τη μεταβατική και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο

with No Comments

Έκθεση Φωτογραφίας «Στο διάβα» Ανακαλύπτοντας τη μεταβατική και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο«Στο διάβα»
Ανακαλύπτοντας τη μεταβατική και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τις 10 Νοεμβρίου

Η φωτογραφική έκθεση «στο διάβα» είναι αφιερωμένη στη ζωή και τον πολιτισμό των μετακινούμενων και νομάδων κτηνοτρόφων της Μεσογείου. Τα έργα έξι εξαιρετικών φωτογράφων από την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Λίβανο αναδεικνύουν τα διαφορετικά τοπία και την καθημερινότητα αυτών των θαυμαστών γυναικών, ανδρών και παιδιών. Μας μιλούν για τη ζωή τους, τις απολαύσεις τους, τις δυσκολίες και τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν.

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

b_12915_younestazi_002Η έκθεση κάνει στη χώρα μας την έκτη στάση της, μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο. Στην Ελλάδα, έχει ήδη φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, με μεγάλη έως τώρα επιτυχία και σημαντική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία.  

Η μετακίνηση των κοπαδιών σε αναζήτηση τροφής και νερού είναι μια αναγνωρισμένη πολιτισμική πρακτική με σημαντικές ιστορικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Η συμβολή της στη διαχείριση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας είναι αποδεδειγμένη, ακόμη και μέσα από τη διάδοση της παραδοσιακής γνώσης για την ορθή χρήση περιβαλλοντικών πόρων. Συμβάλλει επίσης και στη διαφύλαξη ενός σημαντικού όγκου πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ιδιαίτερων εθνοτικών ομάδων που την εξασκούν όπως οι Βλάχοι και οι Σαρακατσάνοι στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και σημαντικότατων κοινωνικό-πολιτικών ανακατατάξεων, η συγκεκριμένη πρακτική έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αειφορική ανάπτυξη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, στη διατήρηση του οικολογικού ιστού και να προσφέρει μέσα από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της Μεσογείου.

b_12914_younestazi_001Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον ’νθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τη μελέτη και ανάδειξη της μεταβατικής και νομαδικής κτηνοτροφίας στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του προγράμματος του Μεσογειακού Δικτύου για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture).

 

 

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Στάμος Αμπάτης (Ελλάδα), Baris Korca (Τουρκία),  
Yunes Tazi (Μαρόκο), Wassim Ghozlani (Τυνησία),  
Assad Saleh (Λίβανος), Gemma Arrugaeta (Ισπανία)
 
Επιμέλεια έκθεσης: Αφροδίτη Σορώτου, Στάμος Αμπάτης

Ώρες Έκθεσης: 18:00-22:00 [Καθημερινά]

Πληροφορίες στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος -1ος & 2ος όροφος
Εισιτήρια:
Είσοδος Ελεύθερη

Leave a Reply