Ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας στο Studio Μαυρομιχάλη

with No Comments

Ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας στο Studio ΜαυρομιχάληΣειρά συζητήσεων για το «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου

2η σαιζόν –Συζήτηση 21η
Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο  Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο για την εικοστή πρώτη συζήτηση τον συγγραφέα Νίκο Δαββέτα.

Ο Νίκος Δαββέτας (Αθήνα, 1960) πρωτοδημοσίευσε κείμενά του το 1981 στο περιοδικό Διαγώνιος, της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα βιβλία (έξι ποιητικά, μια συλλογή διηγημάτων και πέντε μυθιστορήματα). Το 2003 κυκλοφόρησε στη Βρετανία μια επιλογή ποιημάτων του σε μετάφραση Thom Nairn. Το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Λειψίας. Το 2010 το μυθιστόρημά του «Η Εβραία νύφη» τιμήθηκε με το βραβείο Κ. Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε στην Ολλανδία σε μετάφραση Hero Hokwerda. Το μυθιστόρημά του «Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη»(2013) ήταν υποψήφιο (μικρή λίστα) για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας. Έργα του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Partisan Review, Agenda, Waves, Modern Poetry in Translation, Erythia, Το Τέταρτο, Νέα Εστία, Εντευκτήριο, η Λέξη κ.ά. Από το 1992 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Συνεργάστηκε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες Το Βήμα και Η Καθημερινή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» το μυθιστόρημά του «Ωστικό κύμα». Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος Μάρθα Κοσκινά.

Ο κύκλος των συζητήσεων θα συνεχιστεί, με καλεσμένη στις 10/3 την Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Λίζυ Τσιριμώκου, στις 17/3 τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, στις 24/3 τον κριτικό λογοτεχνία και γραμματολόγο Αλέξη Ζήρα, στις 31/3 τον ψυχίατρο Δημήτρη Πλουμπίδη, γιο του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Πλουμπίδη και στις 7/4 τον Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.

Το έργο
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το «Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com/

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :                                                                                             
Κάθε Παρασκευή  στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών: 8 ευρώ
Άνεργοι, Ατέλειες: 5 ευρώ
Προπώληση VIVA.GR:  https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
studiomavromihali@gmail.com

Leave a Reply