Diakopto – Kalavryta – Peloponissos

with No Comments

Από τη βορινή πλευρά της κοιλάδας των Καλαβρύτων αρχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια του ομώνυμου ποταμού, (στην αρχαιότητα ονομάζονταν Ερασίνος), να καταλήξει στον Κορινθιακό κόλπο.
Είναι το ομορφότερο ίσως φυσικό μνημείο της περιοχής των Καλαβρύτων.

Το 1896 ανατέθηκε από την τότε κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη στο Γάλλο εργολάβο Ατόν η κατασκευή του έργου. Η διαδρομή είναι μέσα στο φαράγγι πλάι στο ποτάμι και έτσι ο οδοντωτός συνέδεσε την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων με την Πάτρα και την Αθήνα δεδομένου ότι δεν υπήρχε οδική πρόσβαση.

Οι πρώτες μηχανές ήταν ατμοκίνητες με κάρβουνο, ενώ σήμερα ο συρμός αποτελείται από δύο βαγόνια και κινείται από ντιζελομηχανή που ευρίσκεται εις το μέσον του. Ακόμα και τώρα υπάρχουν σιδηροτροχιές στη γραμμή που φέρουν την ημερομηνία κατασκευής της. Όλες οι εγκαταστάσεις (σταθμοί,στάσεις κλπ.) καθώς 20 μ. εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά μνημεία με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η διαδρομή από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα (22χλμ.) διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Επειδή η κλίση της γραμμής είναι πολύ μεγάλη (μέγιστη 145%) ένας συμβατικός συρμός δενθα μπορούσε να κινηθεί, γι’ αυτό από κατασκευής τοποθετήθηκε σε τρία τμήματα και για συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων ανάμεσα στις σιδηροτροχιές ένας οδοντωτός κανόνας (δόντι) στον οποίο εμπλέκεται ένας μηχανισμός και έτσι ο συρμός μπορεί να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 750 μ. που είναι και το τέλος της διαδρομής, δηλαδή ο σταθμόςτων Καλαβρύτων. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος έχει το μικρότερο πλάτος γραμμών (0,75 μ.)στην Ευρώπη.

Η διαδρομή μετά τα πεδινά της παραλίας μπαίνει στο πρώτο στένεμα του φαραγγιού που αποτελείται από εντυπωσιακούς κοκκινόχρωμους τοίχους διαβρωμένους από το νερό.

Η διαδρομή περνάει από τα Νιάματα. Συνεχίζει στον σταθμό τον Τρικλιών και φτάνει στις Πόρτες, ένα εντυπωσιακό σημείο της διαδρομής, εδώ είναι το πιο στενό σημείο του φαραγγιού, η διέλευση του φαραγγιού να είναι δυνατή μόνο σιδηροδρομικά.

Το τρένο φτάνει στον πιο σημαντικό σταθμό της Ζαχλωρούς. Η περιοχή είναι ιδεώδης για το καλοκαίρι όπου τα πολλά μεγάλα πλατάνια μαζί με το νερό που κυλά στοποτάμι δημιουργούν μία δροσερή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Επίσης από τον σταθμό αυτό με τα πόδια μπορεί να επισκεφτεί κάποιος το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου.

Η διαδρομή συνεχίζει ομαλά, περνά απαπό το σταθμό της Κερπινής και καταλήγει στον τελικό σταθμό των Καλαβρύτων.

Hotel Bookings in Greece –
Suggested for its best rates  – Check Availability

Leave a Reply