“ATREIDES-ancient pathos” Σκηνές από τις γνωστότερες ελληνικές τραγωδίες ζωντανεύουν στο “Τόπος Αλλού” (εξ΄ ολοκλήρου στα αγγλικά)

with No Comments

ONSTAGE WITH THEIR MASKSfinal-results-&-photos

Ένα θεατρικό event εξ΄ ολοκλήρου στα αγγλικά
για group ξένων τουριστών
στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Ένα διαφορετικό πρωτότυπο event παρουσιάζει το Θέατρο Τόπος Αλλού απευθυνόμενο στους τουριστικούς πράκτορες, ξεναγούς  κλπ που υποδέχονται και ξεναγούν ξένα τουριστικά group (σπουδαστών και όχι μόνο).

Μια ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ εξ΄ ολοκλήρου στα Αγγλικά που μιλιούνται ζωντανά από τους ηθοποιούς (όχι υπότιτλοι) με τίτλο ATREIDES-Ancient pathos. Πρόκειται για ένα απάνθισμα από  τις κορυφαίες σκηνές των έργων των τραγικών μας ποιητών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, που αφορούν τον οίκο των Ατρειδών (Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ηλέκτρα κλπ).

Greek Island Domestic Sea Schedules / Ferry Schedules

Χαρακτηριστικές σκηνές από τις γνωστότερες ελληνικές τραγωδίες ζωντανεύουν στη σκηνή με επαγγελματίες αγγλομαθείς ηθοποιούς, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική και τη χρήση video καθώς και πρωτότυπης μουσικής.
Το αρχαίο και το παραδοσιακό συνυπάρχουν και πλαισιώνουν τον λόγο των ηθοποιών καθιστώντας τη θεατρική εμπειρία μοναδική.

DSC05892EDUCATIONAL CREATIVE WORKSHOPS πάνω σε διάφορα θέματα και αντικείμενα. (στα Αγγλικά επίσης από αγγλομαθείς καθηγητές, σκηνογραφους, ενδυματολόγους κλπ)
Τα μέλη των group με την καθοδήγηση επαγγελματιών δημιουργούν αντικείμενα όπως μάσκες, στοιχεία κοστουμιού, παίζουν πάνω στη σκηνή, συζητούν με τους ηθοποιούς και μαθαίνουν για την κλασσική παράδοση της Ελλάδος.

ATREIDES-ANCIENT PATHOS
Η ΘΕΑΤΡΙΚΉ παράσταση ξεκινά από την θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα από τον Αγαμέμνονα και τις έντονες, απειλητικές διαθέσεις και αντιρρήσεις της Κλυταιμνήστρας. Οι ικεσίες τόσο της Κλυταιμνήστρας  όσο και της μικρής Ιφιγένειας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Η θυσία γίνεται και ο στρατός των Ελλήνων αναχωρεί για την Τροία. (ΕΥΡΙΠΙΔΗ : Ιφιγένεια εν Αυλίδι).

Η αφήγηση μας περνάει στην εποχή μετά την καταστροφή της Τροίας και μας περιγράφει πως το νικηφόρο μαντάτο της πτώσης της Τροίας πέρασε με φωτιές από βουνό σε βουνό και έφτασε στις Μυκήνες. Εκεί το πληροφορείται η Κλυταιμνήστρα και ετοιμάζει στον άνδρα της «μεγάλη υποδοχή».
Ο χρόνος των δέκα χρόνων που πέρασε δεν απάλυνε τον πόνο από την θυσία  της Ιφιγένειας και όταν ο Αγαμέμνων φτάνει τον σκοτώνει μαζί με την Κασσάνδρα την κόρη του Πρίαμου και μάντισσα που μαντεύει το φονικό. (ΑΙΣΧΥΛΟΥ: Αγαμέμνων)

Η αμέσως επόμενη σκηνή μας μεταφέρει στον τάφο του Αγαμέμνονα όπου η Ηλέκτρα θρηνεί το χαμό του πατέρα της. Εκεί φτάνει η αδελφή της Χρυσόθεμις -που υπακούει στην Κλυταιμνήστρα και στον Αίγισθο σε αντίθεση με την Ηλέκτρα που επαναστατεί.
Η αφήγηση εισάγει στη σκηνή και μας πληροφορεί για την Κλυταιμνήστρα που έρχεται και αυτή στον τάφο για να αποδώσει τιμές. Η Ηλέκτρα συγκρούεται μαζί της. Η σκηνή είναι άγρια και γνωστή για την δύναμη της. Όταν η Κλυταιμνήστρα αποχωρεί, εμφανίζεται ο Ορέστης, όπου παρακολουθούμε τη σπαρακτική σκηνή της αναγνώρισης Ηλέκτρας  – Ορέστη (ΣΟΦΟΚΛΗ: Ηλέκτρα).
Ο Ορέστης για να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του γίνεται μητροκτόνος. Η ύβρις του ξεσηκώνει τις Ερινύες –παλιές μητριαρχικές θεότητες- που τον στοιχειώνουν (ΕΥΡΙΠΙΔΗ : Ορέστης).

Τον καταδιώκουν μέχρι που ο Ορέστης καταφεύγει στο ναό της Αθηνάς στην Αθήνα. Στο δικαστήριο του Αρείου Πάγου οι ψήφοι που τον αθωώνουν και εκείνοι που τον καταδικάζουν ισοψηφούν οπότε η Αθηνά με την ψήφο της υπέρ του Ορέστη τον σώζει. (ΑΙΣΧΥΛΟΥ : Ευμενίδες).

Η παράσταση τελειώνει και η Αριστοτελική λύτρωση επιτελείται τόσο για τα πρόσωπα όσο και για τους θεατές. Οι Ερινύες δικαιώνονται μια που η Αθηνά τους επιφυλάσσει περίοπτη θέση στους νέους θεσμούς.

Γεμάτη πάθη και συγκρούσεις, η παράσταση εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν το μεγαλύτερο μέρος στα αγγλικά ενώ τα λίγα μέρη που αποδίδονται στα ελληνικά, συνοδεύονται από αγγλικούς υποτίτλους. Το ξενόγλωσσο ενημερωτικό έντυπο που διανέμεται πριν την έναρξη διευκολύνει τους θεατές, να παρακολουθήσουν την παράσταση ευκολότερα.

Σύνθεση κειμένου και  σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Χορογραφία: Μαριάννα Βασιλάτου
Video : Μιχαλης Παπαδογιαννάκης

Παίζουν : ALEX CHARALAMPIDOU, ANTONY KOUGIA, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΣΤΑΜΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΤΣΙΡΙΝΤΑΚΗΣ
Και στο Video : Duncan Skiner , Angela Elzend
Διάρκεια παράστασης 1.00΄

Η παράσταση έχει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί και σε συνεδριακούς ή άλλους χώρους εκδηλώσεων αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις καθώς και στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ σε μέρες και ώρες οι τουριστικοί πράκτορες και τα group μετά από συνεννόηση.

Πληροφορίες: Τηλ. 2108656004.

Leave a Reply